Panouri Fotovoltaice

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile Fotovoltaice reprezinta generatorul de energie in cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrica realizata cu ajutorul  mai multor celule fotovoltaice ce reprezinta generatorul de energie in cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrica realizata cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice.

Din ce este compus un sistem fotovoltaic?

Sistemul fotovoltaic poate fi de 3 feluri:

On-grid

Sistemul este conectat la reteaua electrica nationala, produce energia necesara consumului propriu iar restul pe care nu o utilizam o injecteaza in reteaua nationala. 

Avantaje: nu necesita mijloace de stocare tip baterii, energia injectata in retea ne este restituita oricand in termen de 2 ani de la data injectarii. Deci spre exemplu daca am injectat 1000Kwh in iulie 2023 ma pot folosi de acesti kilowatti in surplus atat iarna lui 2023 cat si iarna lui 2024. Sistemul este compus din: Panouri solare, invertor ongrid, accesorii, sistem prindere.

Este cel mai raspandit sistem fotovoltaic din present, peste 90% din clienti instaleaza acest tip de sistem prin care ei devin proconsumatori. 

 

Off grid

Sistemul nu este conectat la reteaua electrica nationala, produce energia necesara consumului propriu iar restul energiei pe care nu o utilizam o stocheaza in baterii pentru a putea fi utilizata noaptea sau in zilele fara soare.

Sistemul este pretabil de obicei in zonele fara posibilitatea de racordare la sistemul electric national sau unde solutia racordarii este extrem de scumpa.

Avantaje: Ne producem singuri necesarul de energie si nu mai depindem de reteaua nationala 

Sistemul este compus din: Panouri solare, invertor offgrid, charger, baterii stocare, accesorii, sistem prindere.

Hibrid

Sistemul este conectat la reteaua electrica nationala, produce energia necesara consumului propriu iar restul pe care nu o utilizam o stocheaza in baterii iar in momentul in care bateriile sunt incarcate injecteaza in reteaua nationala. 

Avantaje: Putem injecta si stoca totodata iar noaptea si in zile mohorate ne putem folosi de energia stocata in baterii iar iarna ne putem folosi energia injectata.

Sistemul este compus din: Panouri solare, invertor hibrid, charger, baterii stocare, accesorii, sistem prindere.

Panourile fotovoltaice sunt o investitie foarte buna in contexul actual, sunt garantate de producator cel putin 25 de ani in tot acest timp ele isi pierd cel mult 20% din capacitatea lor de productie. Sunt sigure, nu au elemente in miscare, nu necesita mentenanta ci doar mentinerea lor pe cat posibil curate pentru un randament cat mai efficient.

Ele pot fi folosite pentru asigura energia necesara unei pompe de caldura sau a incarca o masina electrica.

Pot fi montate pe acoperisul casei, pe garaj sau pe sol.